izvajalci sončnih elektrarn prikazna

Izvajalci sončnih elektrarn odgovarjajo na najpogostejša vprašanja

Zaradi vse večjega zanimanja za obnovljive vire energije je solarna energija v zadnjih letih vse bolj priljubljena, izvajalci sončnih elektrarn pa iskana roba. Sončna elektrarna proizvaja elektriko s fotonapetostnimi (PV) celicami, ki pretvarjajo sončno svetlobo v električno energijo. Sončne elektrarne so čista in trajnostna alternativa tradicionalnim elektrarnam na fosilna goriva, saj zagotavljajo zanesljiv vir električne energije, hkrati pa zmanjšujejo emisije ogljika in odvisnost od neobnovljivih virov energije.

Pogosto se na nas obračate z željo po strokovnih nasvetih in usmeritvah, zato smo se odločili, da z izvajalci sončnih elektrarn pripravimo članek, kjer bomo zajeli najpogostejša vprašanja v zvezi s solarno energijo in sončnimi elektrarnami. Izvajalci sončnih elektrarn so specializirani za načrtovanje, namestitev in vzdrževanje sistemov sončnih elektrarn, zato so vedno na tekočem in poznajo vse tiste male trike, ki vam pomagajo pri sprejetju prave odločitve.

Najboljša odločitev pa je? Vsekakor sončna elektrarna na ključ.

Kakšne naloge imajo izvajalci sončnih elektrarn

Izvajalci sončnih elektrarn so strokovnjaki, ki so specializirani za načrtovanje, montažo in vzdrževanje celotne sončne elektrarne. Imajo potrebne spretnosti, znanje in certifikate, s katerimi jamčijo, da bo vaša sončna elektrarna nameščena pravilno, da bo delovala učinkovito in bo izpolnjevala energetske zahteve. Izvajalci sončnih elektrarn ne sodelujejo le z vami kot naročnikom, temveč tudi s številnimi drugimi podjetji in organizacijami, s pomočjo katerih v vaš dom pripeljejo čisto in zeleno energijo.

Poleg tega, da so izvajalci sončnih elektrarn usposobljeni za montažo celotnega sistema solarne elektrarne, imajo tudi številne druge naloge. In sicer:
 • Ocenijo vaše energetske potrebe.
 • Priporočajo ustrezne rešitve na področju sončne energije.
 • Krmarijo med številnimi predpisi in dovoljenji, ki so potrebna za uspešno namestitev.
 • Vzdržujejo in odpravljajo težave v celotnem solarnem sistemu.

Pogosta vprašanja, ki ste nam jih zastavili

Če ste naleteli na naš članek, verjetno razmišljate o naložbi v lastno sončno elektrarno. Pozdravljamo odločitev! Vsekakor pa morate pred nakupom dobro pretehtati vse možnosti, ki so na voljo – in dandanes je izbira res ogromna! Izvajalci sončnih elektrarn vam s svojim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami pomagajo sprejeti premišljeno odločitev, saj gre vendarle za dolgoročno naložbo.

Predstavljamo 7 najpogostejših vprašanj z odgovori, ki so jih pripravili izvajalci sončnih elektrarn.

1. Kako učinkoviti so solarni paneli in koliko energije lahko proizvedejo?

Gre za enega najpogostejših pomislekov pred nakupom sončne elektrarne. Na učinkovitost solarnih panelov vpliva več dejavnikov:

 • Vrsta in kakovost izbranih solarnih panelov
 • Kot in usmerjenost panelov
 • Lokalne vremenske razmere

Učinkovitost solarnega panela predstavlja delež sončne svetlobe, ki se pretvori v elektriko. Izvajalci sončnih elektrarn navajajo, da se izkoristek komercialno dostopnih panelov giblje med 15 in 20 %, nekateri paneli vrhunske kakovosti pa dosegajo tudi 22-% izkoristek. (1)

Preberite si več o vrstah solarnih panelov, kakšna je njihova učinkovitost in katere priporočajo izvajalci sončnih elektrarn. Slika vir (2)

2. Kako učinkovite so sončne elektrarne v primerjavi z elektrarnami na fosilna goriva?

Učinkovitost sončnih elektrarn pri pretvorbi energije je v primerjavi z elektrarnami na fosilna goriva sicer manjša, vendar je sončna energija obnovljiva in med proizvodnjo elektrike v zrak ne oddaja škodljivih emisij. Izvajalci sončnih elektrarn poudarjajo, da je skupna količina proizvedene električne energije odvisna od količine prejete sončne svetlobe, kar pa je precej nepredvidljivo.

3. Kakšna je življenjska doba sončne elektrarne?

V splošnem je življenjska doba sončne elektrarne približno 30-35 let. To pa ne pomeni, da bo vaša elektrarna po 35 letih kar prenehala delovati. V tem času se bo učinkovitost pretvorbe sončne svetlobe v električno energijo zmanjšala na približno 80 % začetne zmogljivosti, zato izvajalci sončnih elektrarn pravijo, da je to “življenjska doba sončne elektrarne”. (3)

4. Kakšni so stroški postavitve sončne elektrarne?

Cena sončne elektrarne je odvisna od velikosti (moči) sončne elektrarne, lokacije in vrste uporabljene tehnologije – solarni paneli, inverter in baterija. Izvajalci sončnih elektrarn poudarjajo, da se stroški v zadnjih letih znižujejo zaradi vsesplošne širitve sončnih elektrarn in tehnološkega napredka. Tako da kar brez strahu!

Moč elektrarneCena elektrarne
1 kWdo 2.000 EUR
5 kW8.000 EUR
10 kW13.000 EUR
Okvirne cene celotnega sistema z montažo glede na velikost sončne elektrarne. Za bolj konkretno številko se obrnite na Sonet Solar.

5. Kako hitro se povrne naložba v sončno elektrarno?

Še ne dolgo nazaj je bila povprečna odplačilna doba za naložbo v sončno elektrarno 10 let. Izvajalci sončnih elektrarn pa poročajo, da se je v zadnjih letih ta doba skrajšala še za dobra 3 leta. Sedaj v povprečju znaša 7 let. Tehnologija je napredovala, solarni paneli so bolj učinkoviti, njihova proizvodnja je cenejša, poleg tega se je zvišala cena elektrike. Vse to zelo ugodno vpliva na ekonomiko montaže sončne elektrarne.

Izvajalci sončnih elektrarn pravijo, da se je cena solarnih panelov v zadnjih desetih letih pocenila za približno 90 odstotkov.

6. Kakšni so trenutni trendi na področju tehnologije sončnih elektrarn?

To je vprašanje, na katero izvajalci sončnih elektrarn z veseljem odgovorijo. Trenutni trendi so:

 • Razvoj učinkovitejših solarnih panelov z uporabo novih materialov in tehnologij proizvodnje.
 • Nove rešitve za shranjevanje energije (baterije), ki bi zagotavljale bolj stalno oskrbo z električno energijo.
 • Uporaba digitalne tehnologije in umetne inteligence za upravljanje in vzdrževanje sončnih elektrarn. (4)

Vas morda zanima sončna elektrarna za vikend ali solarni paneli za avtodom?

7. Kakšna vlogo ima umetna inteligenca?

Umetna inteligenca sončni elektrarni pomaga optimizirati proizvodnjo energije. Lahko na primer:

 • Prilagodi kot solarnih panelov glede na položaj sonca.
 • Napove proizvodnjo energije na podlagi vremenske napovedi.
 • Diagnosticira in zazna okvare, še preden pride do resnih težav. (5)

Kaj za konec priporočajo Izvajalci sončnih elektrarn

Da ne pozabite na ugodne subvencije za sončne elektrarne, ki jih nudi Eko sklad in so na voljo tudi v letu 2023. Do subvencij ste upravičeni vsi, ki ste ali boste sončno elektrarno postavili po 1. 3. 2022. Vlogo lahko vložite šele po začetku obratovanja sončne elektrarne. Koliko znaša in kako do subvencije v 6 korakih.

VIR (1) – Forbes
VIR (2) – Vecteezy
VIR (3) – Energy.gov
VIR (4) – Green Lancer
VIR (5) – Solar Builder

1 thought on “Izvajalci sončnih elektrarn odgovarjajo na najpogostejša vprašanja”

 1. Pingback: Ali sončna hišna elektrarna omogoča popolno samooskrbo? 2023

Comments are closed.