kam namestiti klimo prikazna

Kam namestiti klimo, da bo najbolj učinkovita

Klimatska naprava igra precej pomembno vlogo, ko govorimo o udobju bivalnega okolja. Poleg tega, kakšno vrsto in model izbrati, je enako pomembno tudi to, kam namestiti klimo. Morda klimatsko napravo uporabljate le za poletno hlajenje ali pa tudi za ogrevanje v zimskih mesecih. V obeh primerih morate za optimalno delovanje klimatske naprave določiti tudi optimalno mesto, kjer bo nameščena.

Zakaj je izbira lokacije klimatske naprave tako pomembna

Če boste za svojo novo klimatsko napravo izbrali optimalno lokacijo, bo to drastično izboljšalo njeno delovanje in učinkovitost. In ne le v smislu, da bo vaš dom prijetno hladen, temveč vam bo to na dolgi rok prihranilo kar nekaj stroškov pri električni energiji.

Če se boste pravilno odločili, kam namestiti klimo, bo to tudi podaljšalo njeno življenjsko dobo. V prihodnosti se boste na račun tega izognili dragim popravilom, zamenjavi delov in nepotrebnim servisom. Naložba v klimatsko naprava le ni tako majhna odločitev. Ključno je tudi pravilno vzdrževanje.

Ste vedeli, da dobra lokacija klimatske naprave pripomore tudi k zmanjšanju hrupa in vibracij? Zlasti, če imate majhne otroke ali ste občutljivi na hrup, se zavedate, zakaj je to tako pomembno. Verjetno si tudi vi ne želite ves dan poslušati motečega brnenja. Tukaj bodite zelo pozorni tudi pri nakupu klimatske naprave in izberite takšno, ki ima najmanj decibelov. (1)

Preberite še, kakšna je cena klimatske naprave v letu 2023.

Kam namestiti klimo je ključno vprašanje, ki vpliva na njeno zmogljivost, učinkovitost, življenjsko dobo in vaše splošno udobje. Na račun optimalne izbire lokacije boste morda lahko izbrali klimatsko napravo z manj moči, ki pa bo vseeno zadostovala za vaše potrebe.

Kam namestiti klimo za optimalno delovanje

Za začetek je pomembno, da izberemo pravo vrsto in model klimatske naprave. Vedeti pa moramo tudi, kako in kam namestiti klimo, da bo lahko svojo nalogo opravljala tako, kot je navedeno v tehničnih specifikacijah.

Izbira lokacije in postopek montaže zavisita od tega, kakšno klimatsko napravo boste izbrali. Če ste se odločili za prenosno klimo, se s tem, kam namestiti klimo, ne rabite ukvarjati. Lahko jo namestite kjer koli, le da imate v bližini električno vtičnico in okno, v primeru, da ste izbrali prenosno klimatsko napravo z odvodno cevjo.

V članku se bomo posvetili izbiri lokacije za split klimatsko napravo, ki jo poznamo kot običajno klimo. Sestavljena je iz notranje in zunanje enote, kar kliče po malo več razmisleka o tem, kako se lotiti montaže in kam namestiti klimo.

Kam namestiti klimo – notranja enota

  • Notranjo enoto na steno namestite visoko: Ker hladen zrak običajno potuje proti tlom, bo montaža na višino poskrbela, da bo ohlajen zrak po prostoru razporejen bolj enakomerno. To je pomembno zlasti, če živite v starejših meščanskih stanovanjih z visokimi stropi ali v sodobni hiši z odprtimi bivalnimi prostori.
  • Izogibajte se neposredni sončni svetlobi: Klime vsekakor ne postavite v prostor in na steno, ki je izpostavljena neposrednemu soncu, saj bo tako težje in slabše opravljala svojo nalogo. V hlajenje bo vlagala veliko več truda, kar bo zmanjšalo njeno učinkovitost in življenjsko dobo. Lahko jo namestite na steno, ki ni osončena, ali pa za zastiranje uporabite senčila in žaluzije.
  • Poskrbite za ustrezen pretok zraka: Klimatske naprave ne nameščajte v bližino pohištva, zaves ali drugih ovir, ki bi lahko omejevale pretok zraka. Slab pretok zraka namreč zmanjša njeno učinkovitost. (2)

Kam namestiti klimo – zunanja enota

  • Izberite senčno lokacijo: Tako kot pri notranji enoti je tudi pri izbiri lokacije za zunanjo enoto pomembna osončenost lokacije. Zunanjo enoto postavite v senco, le tako bo lahko delovala učinkovito. Hkrati boste poskrbeli tudi za daljšo življenjsko dobo. (3)
  • Pazite na ustrezno razdaljo: Poskrbite, da bo imela zunanja enota neoviran pretok zraka in jo zaščitite pred listjem, smetmi, živalmi in prahom. In kam namestiti klimo? Tako da bo od rastlin, grmičevja in drugih ovir oddaljena vsaj dva metra.
  • Upoštevajte, da je klima hrupna: Tudi če boste izbrali klimatsko napravo z najmanj decibeli, je neizogibno, da boste še vedno slišali njeno brnenje. Zato si naredite uslugo in jo postavite čim dlje od spalnice in terase, kjer običajno preživljate največ časa. Naj to ostane vaš “sproščujoči čas”.

Za konec pa še nekaj praktičnih napotkov za izbiro najboljše lokacije

Pogosta vprašanja in odgovori, ki vam bodo pomagali pri izbiri optimalne lokacije klimatske naprave.

Kam namestiti klimo, če imate v hiši več nadstropij?
Pri večnadstropnih hišah je najbolj optimalno, če namestite ločene enote v vsakem nadstropju. Za ta primer je dobra izbira multi-split klimatska naprava, kjer je več notranjih enot povezanih na eno zunanjo. Če to ni izvedljivo, namestite notranjo enoto na osrednjo lokacijo v zgornji etaži, ki je običajno bolj vroča.

Kam namestiti klimo, če živite v mansardi?
Mansardna stanovanja so običajno zelo vroča, zato je uporaba klimatske naprave praktično neizogibna. Potem pa je tu še težava z omejenim prostorom za montažo, saj so v mansardah nizki kolenčni zidovi. In kam namestiti klimo? Lahko jo namestite na čelno steno ali pa na lesene tramove, če imate odprt strop.

Kam namestiti klimo v hiši z odprtim tlorisom?
Klimatsko napravo namestite visoko, saj se hladen zrak spušča proti tlom. Izberite osrednjo lokacijo, da bo lahko zrak enakomerno krožil po celotnem prostoru.

Kam namestiti klimo v domači pisarni?
Morda se vam zdi samoumevno pa vseeno bomo rajši še enkrat poudarili. Pazite, da klimatska naprava ne bo pihala direktno na vas ali na elektroniko. Preberite še članek o nevarnostih nepravilne uporabe klimatske naprave.

VIR (1) – AeroDS
VIR (2) – Tesla
VIR (3) – Nearby Engineers

1 thought on “Kam namestiti klimo, da bo najbolj učinkovita”

  1. Pingback: Klima brez vrtanja – ali je to sploh mogoče? | 2023

Comments are closed.