monterji klimatskih naprav prikazna

Monterji klimatskih naprav vam lahko olajšajo življenje in prihranijo denar

Montaža klimatske naprave res ni tako zahtevna naloga, vseeno pa je ne smete jemati zlahka, saj nakup nove klime ni poceni naložba. Napake pri montaži vas lahko stanejo udobja in učinkovitosti ter vam za kar nekaj let skrajšajo življenjsko dobo klimatske naprave. Monterji klimatskih naprav so za to delo usposobljeni in poznajo vse tiste majhne trike, ki bi vam morda ušli. Olajšajte si življenje in na pomoč pokličite strokovnjake.

Se držite načela “naredi sam” ali boste izbrali vgradnjo z monterji klimatskih naprav?

Ob nakupu nove klimatske naprave imate dve možnosti. Montaže se lahko lotite sami ali pa prepustite, da to namesto vas opravijo monterji klimatskih naprav. Obe možnosti ponujata svoje prednosti in slabosti, če ste izredno tehničen tip, se lahko montaže brez problema lotite sami. Preberite naš vodnik za montažo klimatskih naprav.

Preberite še aktualne cene klimatskih naprav v letu 2023.

monterji klimatskih naprav sam svoj mojster
Vi ali monterji klimatskih naprav? To je sedaj dilema. Preberite, kaj vse gre lahko narobe, če boste klimo montirali sami.

Če se boste odločili, da boste klimatsko napravo namestili sami, boste prihranili kar nekaj denarja. Prihranili boste tudi na času in živcih, saj poznate tisto zgodbo – monterji klimatskih naprav nimajo časa in so vedno zasedeni, sploh v poletni sezoni. Biti “sam svoj mojster” pa včasih ni najboljša izbira, zlasti če nimate potrebnega strokovnega znanja o klimatskih napravah in izkušenj z montažo. Pri namestitvi lahko pride do nepotrebnih napak, ki vas bodo na dolgi rok stale več, kot pa če bi se odločili za profesionalno montažo.

Profesionalni monterji klimatskih naprav imajo potrebno znanje in izkušnje, da delo opravijo brezhibno že prvič. Pomagali vam bodo izbrati pravo klimatsko napravo za vaš prostor in potrebe ter zagotovili, da bo montaža v celoti izvedena brez napak.

Monterji klimatskih naprav imajo opravljen izpit za serviserje hladilnih naprav

Ste vedeli, da morajo monterji klimatskih naprav po veljavni zakonodaji opraviti strokovno usposabljanje Obrtno-podjetniške zbornice? (1)

Izpit se opravlja za izvajanje vseh dejavnosti na opremi, ki vsebuje fluorirane toplogredne pline, ali ozonu škodljive snovi. V primeru klimatskih naprav gre za hladilno sredstvo.

Preverite, če je vaš izbrani monter vpisan na seznam serviserjev, in ponudnik na seznam pooblaščenih podjetij.

Sedaj vidite, da so monterji klimatskih naprav za delo usposobljeni bolj kot vi …

Namestitev klimatske naprave ne pomeni le ohlajevanje prostora, temveč gre tudi za ustvarjanje udobnega in zdravega bivalnega okolja. Priznajte si, da bodo monterji klimatskih naprav delo verjetno opravili boljše, kot bi ga vi sami.

monterji klimatskih naprav profesionalna vgradnja

Prednosti, ki jih ponuja profesionalna montaža

1. Boljša kakovost zraka

Usposobljeni monterji klimatskih naprav poskrbijo za bolj kakovosten zrak v vašem domu. Svetujejo vam glede izbire najboljših zračnih filtrov, s katerimi zmanjšate količino onesnaževal in alergenov v zraku. Klimatsko napravo namestijo tako, da spodbuja optimalno kroženje zraka, kar prepreči nastanek plesni.

2. Večja energetska učinkovitost

Monterji bodo poskrbeli za strokovno svetovanje pri izbiri klimatske naprave, zato ste lahko prepričani, da boste kupili energetsko učinkovito. Preučili bodo velikost prostorov, izolacijo in druge dejavnike, ki vplivajo na izbiro klimatske naprave. Prihranki bodo tudi na račun profesionalne namestitve sistema po “skritih” smernicah proizvajalca, kar bo vplivalo na porabo klimatske naprave.

3. Manjše tveganje za okvare

Strokovna in natančna vgradnja, ki jo izvedejo monterji klimatskih naprav, zmanjša možnosti okvar in vam prihrani draga popravila. Poleg tega bo imela vaša klimatska naprava daljšo življenjsko dobo. Podali vam bodo tudi nasvete za vzdrževanje tako notranje kot zunanje enote. (2)

4. Prihranite si sive lase

Če boste za montažo klimatske naprave najeli usposobljene strokovnjake, ste lahko mirni, da bo nameščena pravilno in bo delovala učinkovito. Veste tudi, da se lahko vedno obrnete na ekipo, če se pojavijo kakršne koli težave pri delovanju klimatske naprave. Tudi redni letni servisi so s tem rešeni, saj točno veste, koga poklicati.

Kako se monterji klimatskih naprav lotijo dela?

Spodnjim korakom sledijo usposobljeni monterji klimatskih naprav. Morda bodo prišli prav tudi vam, če se boste odločili za samostojno montažo klimatske naprave.

  • Ogledajo si prostor in določijo najboljšo lokacijo za notranjo in zunanjo enoto.
  • Preučijo velikost prostora, izolacijo stavbe, število uporabnikov in količino sončne svetlobe.
  • Na podlagi zbranih podatkov svetujejo o izbiri optimalne klimatske naprave.
  • Najprej se lotijo montaže notranje enote, potem priključijo cevi za hladilno sredstvo in na koncu namestijo zunanjo enoto.
  • Poskrbijo, da je sistem pravilno napolnjen s hladilnim sredstvom.
  • Ko zaključijo namestitev, klimatsko napravo še testirajo. (3)

Kaj gre lahko narobe, če klimatsko napravo namestite sami?

monterji klimatskih naprav težave
  • Za steno vam lahko pušča voda, če se zaradi nepravilne montaže zamaši cev za kondenzat. Ker je cev fleksibilna, se lahko prepogne in voda odteka v notranjost. Do takrat, ko boste težavo opazili, boste imeli že znatno škodo in problem s plesnijo.
  • Klimatska naprava je lahko med delovanjem preglasna ali pa slabo hladi in greje.
  • Notranja enota lahko pade, če nosilec ni pravilno pritrjen na steno. Verjemite, da si tega ne želite, saj bo seboj odnesla še del stene in napeljave, ki so za njo. Enako se lahko zgodi z zunanjo enoto, če ne stoji na tleh.

VIR (1) – OZS
VIR (2) – Metropha
VIR (3) – Comfort Flow Heating
VIR (4) – HydroKleen