kam namestiti IR panele prikazna

5 praktičnih nasvetov, kam namestiti IR panele za optimalno ogrevanje

Ali ste že kdaj sedeli v dnevni sobi, zaviti v odejo, in razmišljali, zakaj vaš novi IR panel ne ogreje prostora, kot ste pričakovali? Odgovor je verjetno skrit v tem, kam namestiti IR panele. Lokacija je namreč alfa in omega, ko gre za maksimalno učinkovitost in udobje.

Pravilna lokacija ne vpliva samo na to, kako dobro se bo vaš prostor ogrel, ampak tudi na dolgoročne stroške ogrevanja in celo na estetiko vašega doma.

Ni vseeno, kam namestite IR panel

Lokacija, lokacija, lokacija. Ta mantra, ki jo pogosto slišimo v svetu nepremičnin, je ključna tudi, ko gre za infrardeče ogrevanje. Ne gre samo za to, da bi prostor izgledal lepo; kam namestiti IR panele vpliva tudi na energetsko učinkovitost in varnost.

 • Učinkovitost: Pravilna lokacija zmanjša porabo električne energije in s tem stroške ogrevanja. Toplota mora doseči vse dele prostora.
 • Varnost: Lokacija panelov vpliva na varnost. Izogibajte se namestitvi prenizko ali preblizu pohištva, da preprečite morebiten požar.
 • Estetika: Pravilno nameščeni IR paneli izboljšajo celoten izgled prostora in se zlijejo z notranjo opremo.

Pravilna odločitev o tem, kam namestiti IR panele, je ključna za optimalno in najcenejše ogrevanje, varnost in za vaše dobro počutje. (1)

Kam namestiti IR panele: Stropna montaža

Stropna montaža IR panelov je ena od priljubljenih možnosti, kjer je glavna prednost visoka učinkovitost. Stropna montaža omogoča izkoristek do 99 %. Toplota se akumulira v tleh in stenah, ki jo nato oddajajo nazaj v prostor. To zagotavlja enakomerno porazdelitev toplote po celotnem prostoru, kjer je razlika v temperaturi med tlemi in stropom največ 2 stopinji Celzija.

Paneli, nameščeni na stropu, so izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov. To je še posebej pomembno, saj se površina panelov ogreje tudi do 100 °C. So IR paneli varen način ogrevanja, če imate v hiši otroke?

Kam namestiti IR panele? Nameščeni morajo biti tako, da lahko površine nasproti njih akumulirajo toploto. Upoštevajte razporeditev pohištva in drugih večjih predmetov v prostoru. (2)

priporočamo uporabo pametnih regulatorjev
Za najboljše rezultate priporočamo uporabo naprednih regulatorjev, ki neprestano spremljajo temperaturno dogajanje v prostoru. Ti regulatorji omogočajo prilagajanje temperature v realnem času, kar poveča učinkovitost ogrevanja.

Kam namestiti IR panele: Stenska montaža

Priporočljiva je tudi stenska montaža IR panelov, ki omogoča večjo prilagodljivost pri oblikovanju prostora. Kam namestiti IR panele s stensko montažo?

 • Prvič, izberite steno, ki je najbolj izpostavljena sončni svetlobi. To bo pripomoglo k večji učinkovitosti panelov, saj bo sončna svetloba dodatno segrevala prostor.
 • Drugič, razmislite o višini namestitve. Stenski IR paneli se običajno montirajo 120 do 140 centimetrov od tal.
 • Tretjič, upoštevajte estetiko. IR paneli so na voljo v različnih oblikah in barvah, zato izberite tistega, ki se najbolje ujema z vašim notranjim oblikovanjem. Lahko izberete tudi IR panel, ki izgleda kot slika.
 • Četrtič, ne pozabite na moč panela. V kopalnicah, kjer je več vlage, boste potrebovali močnejše panele.
pomembno je, da točno določite, kam namestiti IR panele
Stenska montaža je odlična izbira za prostore z omejenim tlorisom. Ker paneli zavzemajo malo prostora in se lahko namestijo visoko na steni, ostane več prostora za pohištvo in druge elemente. (3)

Kam namestiti IR panele: Talna postavitev

Talna postavitev IR panelov je manj pogosta, ki prinaša svojevrstne prednosti in omejitve. Ena od prednosti je, da talna postavitev omogoča enostavno premikanje panelov, kar je idealno za prostore, ki se pogosto spreminjajo, ali za sezonsko uporabo.

Talni IR paneli paneli zavzemajo prostor, zato niso najboljša izbira za manjše prostore. Poleg tega so bolj izpostavljeni morebitnim poškodbam, na primer zaradi prehoda ljudi ali hišnih ljubljenčkov.

Za talno postavitev je priporočljiva večja moč, da se zagotovi enakomerna distribucija toplote. Več o tem, kako delujejo IR paneli in kakšne so njihove slabosti.

Talna postavitev ponuja fleksibilnost in je lahko dobra izbira za določene potrebe in okoliščine. Na primer, za prostore, ki se pogosto spreminjajo, za delavnico in pisarno.

Kam namestiti IR panele, če imate veliko pohištva

Pohištvo v prostoru močno vpliva na učinkovitost IR panelov. Čeprav se morda zdi, da je postavitev panela nad kavčem ali blizu omare praktična, je treba biti previden.

Pohištvo lahko deluje kot ovira za prost pretok infrardečih žarkov, kar zmanjšuje učinkovitost ogrevanja. Na primer, če je IR panel nameščen nad kavčem, bo večina toplote absorbirane v tkanino, kar pomeni, da se prostor ne bo učinkovito ogrel.

Pri tem, kam namestiti IR panele, upoštevajte tudi material pohištva. Les in tkanina sta bolj porozna in lahko absorbirata več toplote, medtem ko kovina in steklo toploto bolj odbijata. Na primer, če je IR panel nameščen blizu kovinske omare, bo več toplote odbite nazaj v prostor, kar poveča učinkovitost ogrevanja.

Če je IR panel nameščen preblizu pohištva, obstaja tveganje za pregrevanje in potencialno tveganje za požar. Priporočamo, da je med pohištvom in panelom vsaj 30 cm razdalje.

kam namestiti IR panele, da bo idealno
In kam namestiti IR panele? Za optimalno delovanje je najbolje, da jih namestite tako, da so usmerjeni proti odprtemu prostoru in ne neposredno na pohištvo. To izboljša učinkovitost ogrevanja in zmanjša tveganje za morebitne nevarnosti.

Kam namestiti IR panele, da bo varno

Varnost je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih je treba upoštevati pri namestitvi IR panelov. Čeprav so IR paneli za uporabo zelo varni, morate vseeno upoštevati nekaj osnovnih pravil.

 • Dostopnost: IR panele namestite izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov, saj se lahko segrejejo do 100 stopinj Celzija.
 • Vnetljivi materiali: Izogibajte se namestitvi blizu zaves ali oblazinjenega pohištva, da preprečite pregrevanje.
 • Navodila proizvajalca: Vedno upoštevajte priporočila glede razdalje med panelom in drugimi predmeti.
 • Elektronske naprave: Ne nameščajte blizu elektronike, čeprav je tveganje za požar zelo majhno.
 • Strokovna montaža: Za najboljše rezultate in varnost se posvetujte s strokovnjakom za montažo.

Strokovna montaža pomaga preprečiti morebitne težave in zagotovi optimalno delovanje vaših IR panelov. Tako se ne boste spraševali, kam namestiti IR panele, da bo idealno. Preberite še najpogostejša vprašanja o infrardečem ogrevanju.

Kje dobite najboljši nasvet?

Za dodatne informacije in strokovno montažo IR panelov obiščite Panheat Panmont. Če imate vprašanja, ali potrebujete nasvet, se ne obotavljajte in nas kontaktirajte. Naši strokovnjaki so vam na voljo za vsa vprašanja.

VIR (1) – The Greenage
VIR (2) – Electric Radiators Direct
VIR (3) – Heater Tips