demontaža klime prikazna

Demontaža klime – jo lahko opravite sami ali potrebujete serviserja?

Je vaša klimatska naprava potrebna zamenjave ali pa jo želite preseliti na drugo lokacijo? Morda se je pokvarila in potrebuje popravilo ali pa ste se odločili za obnovo fasade. V vsakem primeru se boste morali lotiti odklopa klimatske naprave. Demontaža klime se morda na prvi pogled ne zdi tako zapletena, težava pa se pojavi že v prvem koraku, ko morate v klimatski napravi ohraniti hladilni plin oziroma ga ustrezno odstraniti, da ne uide v ozračje. Za delo s hladilnimi plini so usposobljeni le določeni izvajalci, ki imajo certifikat za ravnanje s toplogrednimi plini.

Demontaža klime je postopek, ki ga običajno prepustimo usposobljenim strokovnjakom. Če nimate osnovnih tehničnih spretnosti, niti želje, da bi to uredili kar sami, potem priporočamo, da demontažo prepustite drugim. Predvsem zaradi vaše varnosti in bojazni, da bi poškodovali klimatsko napravo. Korak shranjevanja hladilnega plina, freona, mora tako ali tako opraviti certificirani izvajalec. (1)

Kratek pregled komponent, ki jih zajema demontaža klime

Vsaka sodobna split klimatska naprava je sestavljena iz notranje in zunanje enote. Enoti sta povezani z dvema cevema, po katerih se giblje hladilno sredstvo – plin freon. Po ceveh manjšega premera freon kroži v tekočem stanju od notranje do zunanje enote. Po debelejši bakreni cevi freon kroži v nasprotni smeri in v plinastem stanju.

demontaža klime zunanja enota
Zelo pomemben del projekta demontaža klime je, da hladilni plin zadržite v notranjosti. Le-tako bo dopolnitev plina ob ponovni montaži minimalna in prihranjenih vam bo kar nekaj stroškov. Poleg tega je hladilni plin pod visokim pritiskom in zdravju nevaren.

Kaj se lahko zgodi, če demontaža klime ne gre po načrtu

Na hitro si oglejmo, kakšne so pogoste napake in posledice, če se postopka lotite sami in demontaža klime ne gre po načrtu.

 • Zaradi nepravilne zatesnitve cevi lahko delno ali v celoti izgubite hladilni plin.
 • Če demontaža klime ni izvedena strokovno, lahko v cevi in toplotni izmenjevalnik vdre vlažen zrak. Nestisljiva vlaga nato potuje do kompresorja in povzroči okvaro.
 • Ob vlečenju čez steno in ob prevozu lahko v bakrene cevi zaidejo majhni delci, ki okvarijo komponente klimatske naprave.
 • Pazite na spajkane cevke, saj bo potrebno drago popravilo, če se slučajno poškodujejo.
 • Pazite tudi pri odklapljanju žic in na sponke namestite posebne oznake, da jih boste na novi lokaciji pravilno zvezali.
 • Ne odrežite prekratke odtočne cevi za kondenz. (2)
demontaža klime pogoste napake
Neprofesionalna demontaža klime lahko resno poškoduje ali celo pokvari vašo napravo, poleg tega je zaradi uhajanja hladilnega plina škodljiva tudi za ozračje.

Demontaža klime po korakih

Izvajalci se bodo demontaže klime lotili po spodnjem zaporedju korakov:

 1. Shranjevanje hladilnega plina
 2. Demontaža zunanje enote in nosilcev
 3. Demontaža notranje enote (3)
demontaža klime varnost

1. Demontaža klime in hladilni plin

Glavno vprašanje je, kako ravnati s freonom, hladilnim plinom, ki lahko ob demontaži klime pobegne iz kompresorja v ozračje. To ne predstavlja le dodatnega stroška, saj boste morali ob ponovni montaži dopolniti plin, temveč je tudi okolju škodljivo. Za ravnanje s hladilnim plinom v klimatskih naprav so pooblaščeni le usposobljeni izvajalci. Ravno zaradi tega koraka se večina ljudi odloči, da bo demontažo klime rajši prepustila usposobljenim serviserjem s primerno opremo.

Brez profesionalne opreme boste freon težko zadržali v napravi. Usposobljeni izvajalec pred demontažo klime hladilni plin prenese v kondenzator. Za to potrebuje manometer, ki bo pokazal, kdaj bo v hladilnem krogu dosežen vakuum. V tem trenutku bo zaprl drugi ventil, da bo freon ostal v kondenzatorju. Demontaža klime se veliko težje izvede pozimi, ko ni zaradi nizkih zunanjih temperatur ni možno vklopiti hlajenja klimatske naprave.

2. Demontaža zunanje in notranje enote

Ko je hladilno sredstvo na varnem, bo izvajalec dobro zatesnil priključke za tekočino in plin na obeh enotah. Po odstranitvi zunanje enote bodo izvajalci demontirali tudi nosilce. Če ste v fazi menjavanja fasade, je najenostavneje, če se z izvajalcem dogovorite za hkratno demontažo klimatske naprave in montažo novih nosilcev. V tem trenutku običajno zmontira tudi nova napeljava in zatesni cevi, da vanje ne bi vdrla voda. Na tej točki se demontira tudi notranja enota.

demontaža klime nova fasada
Ne pozabite: če boste klimatsko napravo prestavili na drug objekt, ki ima debelejšo izolacijo, ali pa bo debelejšo izolacijo dobila vaša hiša, boste morali obstoječe cevi podaljšati ali jih zamenjati z novo napeljavo.

Koliko stane demontaža klime

 • Cene montaže klimatske naprave se gibljejo med 250 – 400 EUR, odvisno od tipa in moči. Montaža split klimatskih naprav je med cenejšimi, v dražji kategoriji pa je montaža talnih, stropnih, kasetnih in kanalskih klim.
 • Demontaža klime vas bo po žepu udarila za približno 100 EUR, če boste potrebovali še odvoz stare klimatske naprave, računajte na nekaj 10 EUR več. Lahko se odločite le za delno pomoč usposobljenega izvajalca, na primer le za demontažo zunanje enote, kar bo stalo približno 70 EUR.

Kam namestiti klimatsko napravo, da bo najbolj učinkovita in kakšne so aktualne cene klimatskih naprav v letu 2023.

Demontaža klime – sami ali ne?

Samostojno demontažo klime vsekakor odsvetujemo. Če ne druga že zaradi tega, ker kot posameznik niste usposobljeni za ravnanje s toplogrednimi plini. Priporočamo, da demontažo prepustite usposobljenim izvajalcem, ki bodo delo opravili strokovno in natančno, vi pa boste medtem le sproščeno uživali.

VIR (1) – Gov.si
VIR (2) – Techinfus
VIR (3) – Engineerx