montaža klima na fasado prikazna

Kako do brezskrbnega poletja? Montaža klimatske naprave v 6 korakih

Ste eden izmed tistih, ki komaj čakajo poletje? Uživanje na soncu, v naravi in ob morju. Nekaterim pa se to ne sliši tako sanjsko …

Brezskrbno poletje
Živite v hiši ali v stanovanju brez urejenega hlajenja? Potem verjamemo, da so poletja za vas neznosna.

Ste že razmišljali o novi klimatski napravi, pa ne veste, kako bi izvedli projekt montaža klima na fasado? Tukaj smo, da vam pomagamo. Preberite več o tem na Panmont blogu.

S pravo opremo in nekaj preprostimi koraki lahko poskrbite, da bo v vašem domu vse poletje hladno in udobno. V nadaljevanju vam bomo pojasnili, kako poteka montaža klime na fasado vašega doma, od izbire prave opreme do končne montaže.

Kako se lotiti montaže klime?

Montaža klimatske naprave se vam morda zdi težavna naloga, vendar ni nujno. S pravo opremo in nekaj preprostimi koraki je lahko montaža povsem enostavna.

Montaža klima na fasado
Korak: montaža klima na fasado marsikomu predstavlja največji zalogaj. Ampak brez strahu, tudi to je izvedljivo. (4)

Montaža klima na fasado

V prvem koraku se morate odločiti, kam boste postavili notranjo enoto, čemur sledi montaža zunanje enote klimatske naprave.

Pomembno je, da se dela lotite strokovno in natančno – le tako bo vaša klima delovala učinkovito. Brez slabe vesti pa montažo klime prepustite usposobljenim strokovnjakom za klimatske naprave. Svetujemo, da si preberete 6 nepogrešljivih nasvetov, kako izbrati monterja.

Za kvalitetno montažo priporočamo Panmont, partnerja Modre klime.

Lahko pa se odločite za nakup prenosne klime brez zunanje enote, kjer montaža na fasado ni potrebna.

1. Izbira prave lokacije

Za začetek morate izbrati optimalno lokacijo za notranjo enoto klimatske naprave. Namestite jo na mesto, kjer lahko brez ovir in učinkovito hladi prostor. Poiščite lokacijo, kjer zrak kroži neovirano. Na primer nad oknom ali na steni, ki je obrnjena stran od neposredne sončne svetlobe. Klime ne nameščajte v bližino naprav, ki oddajajo toploto.

Notranja enota klime naj bo nameščena 2,1 m od tal. Na vsaki strani naj bo 15 – 30 cm odprtega prostora, da zagotovite neoviran pretok hladnega zraka. (1)

2. Montaža notranje enote

Montaža klima naprave se začne z namestitvijo nosilne plošče, ki je pritrjena na steno in podpira notranjo enoto naše klima naprave.

Uporabite vodno tehtnico, da se prepričate, da je uravnovešena tako vodoravno kot navpično. S svinčnikom označite mesta lukenj za vijake, odstranite ploščo, nato pa v steno izvrtajte luknje. Postavite ploščo tako, da se ujema z luknjami, v luknje vstavite plastična sidra in pritrdite ploščo na steno z vijaki z zarezo. (1)

Montaža notranje enote klimatske naprave
Notranjo enoto na nosilce namestite po napeljavi cevi do zunanje enote. (4)

Montaža klima na fasado

3. Preboj stene

V naslednjem koraku skozi steno izvrtajte luknjo s premerom 7,6 cm, ki bo služila za napeljavo cevi do zunanje enote.

Na sredini luknje v montažni plošči naredite oznako. Z žago ali vrtalnikom z nastavkom za rezanje lukenj ustvarite okroglo 7,6-centimetrsko odprtino skozi steno, ki se rahlo spušča proti tlom, da zagotovite ustrezno odvajanje vode. Pred vrtanjem ali rezanjem luknje se prepričajte, da v steni ni cevi ali žic.

4. Montaža klima na fasado

Pred začetkom projekta montaža klima na fasado dobro razmislite, kam boste namestili zunanjo enoto. Če živite v večstanovanjski stavbi, ne pozabite, da mora lokacija ustrezati veljavnim predpisom in boste verjetno potrebovali soglasja svojih sosedov. Upoštevajte težo zunanje enote, postavitev električnih vtičnic in morebitne ovire. Pazite na dolžino cevi in razdaljo, ki jo potrebujete, da dosežete zunanjo enoto klime.

Montaža klima na fasado po korakih:

 • Izvrtajte luknje v steno.
 • Namestite nosilce za klimo.
 • Na nosilce pritrdite zunanjo enoto po navodilih proizvajalca.

Zunanja enota naj bo oddaljena od vročih, prašnih in sončnih predelov.

Montaža klima na fasado na severno stran
Montaža klima na fasado: Najprimernejša je severna stran hiše, kjer ni direktne sončne svetlobe.

5. Napeljite cevi in napajalne kable

Ko ste namestili zunanjo enoto, nanjo priključite odtočno cev in napajalne kable za elektriko. Cevi, ki prihajajo iz notranjosti, zaščitite z izolacijskim trakom, da bodo čim manj izpostavljene mrazu in vremenskim vplivom. Luknjo, ki ste jo izvrtali za cevi, zaprite s poliuretansko peno, cevi pa na steno pritrdite s pomočjo sponk.

6. Odzračevanje klima naprave

Zadnji korak montaže je odzračevanje, saj morate iz hladilnega kroga klima naprave odzračiti vlago in zrak. Priključite vakuumsko črpalko, ki mora delovati, dokler ne dosežete absolutnega vakuuma. (2)

Optimizirajte delovanje klimatske naprave

Po uspešni montaži klima naprave poskrbite še za njeno optimalno delovanje in vzdrževanje:

 • Termostat nastavite na želeno temperaturo, ki jo čez dan prilagajajte.
 • Redno čistite zračne filtre in jih po potrebi zamenjajte.
 • Redno pregledujte klima napravo in v primeru znakov obrabe poskrbite za takojšnje popravilo.
Prednosti uporabe klimatske naprave
Preberite si prispevek o prednostih uporabe klimatske naprave.

Montaža klima na fasado in pogoste napake

Predstavljamo še nekaj najpogostejših napak, ki se jim je potrebno izogniti ob montaži klimatske naprave:

 • Poskrbite, da boste izbrali ustrezno dimenzionirano klimo. Podrobno preglejte specifikacije, zlasti moč in dimenzije enot. Če bo klima prešibka, v poletnih mesecih ne boste zadovoljni z rezultatom hlajenja.
 • Pazite na pravilno priključitev odtočnih cevi in električnih kablov na enoto. Saj ne rabimo poudarjati, da so napačno priključeni napajalni kabli precej nevarni?

Slabo zatesnjena napeljava zmanjša učinkovitost klimatske naprave in poveča stroške elektrike. Če niste prepričani o svojih tehničnih sposobnostih, projekt montaža klima naprave raje zaupajte usposobljenim strokovnjakom. (3)

Niste čisto prepričani, če bi se montaže lotili sami?

Zavedamo se, da je montaža klima naprave na prvi pogled videti kar velik zalogaj. Verjamemo pa, da vam lahko uspe, če imate vsaj nekaj tehničnega znanja in izkušenj z montažami.

Za tiste, ki tega niste vešči, pa priporočamo, da poiščete strokovnjaka za montaže klimatskih naprav. Tako bo vaša klima zagotovo nameščena pravilno, s čimer boste poskrbeli za njeno učinkovitost in dolgo življenjsko dobo. Za vas imamo rešitev:

Izberite Panmont strokovnjake za klimatske naprave, ki bodo poskrbeli za brezhibno montažo. Pred montažo vam nudimo svetovanje in predlagamo vašemu domu prilagojene rešitve.

Do profesionalne montaže vas loči le en klik – kontakt.

Montaža klima na fasado

VIR (1) – wikiHow
VIR (2) – D Air Conditioning
VIR (3) – AireServ
VIR (4) – Veectezy

4 thoughts on “Kako do brezskrbnega poletja? Montaža klimatske naprave v 6 korakih”

 1. Pingback: Monterji klimatskih naprav vam na dolgi rok prihranijo denar

 2. Pingback: Kam namestiti klimo, da bo hladila najbolj učinkovito | 2023

 3. Pingback: Klima naprave brez zunanje enote - da ali ne? | 2023

 4. Pingback: Kako deluje prenosna klima - je primerna zame? | Panheat

Comments are closed.