montiranje-pametnega-termostata-prikazna

Montiranje pametnih termostatov za večjo energetsko učinkovitost

Ste vedeli, da ogrevanje doma predstavlja enega največjih stroškov v gospodinjstvu? Ali ste vedeli tudi, da montiranje pametnega termostata te stroške znatno zniža? Pametni termostati so precej revolucionaren pristop k nadzoru in optimizaciji porabe energije v domači hiši, tudi, če ne živite v pametni hiši. Ta naprava je, čeprav majhna in na prvi pogled neopazna, izredno pomembna v vsakem gospodinjstvu, ki želi porabiti manj energije in dvigniti kakovost bivanja.

Predstavili bomo, kako montiranje termostata izboljša energetsko učinkovitost vašega doma, prispeva k udobju in avtomatizaciji, hkrati pa izboljša stanje v vaši denarnici.

Ali montiranje termostatov res vpliva na porabo energije?

Pametni termostati so se razvili kot odgovor na potrebo po bolj prilagodljivem in inteligentnem načinu uravnavanja temperature. Glede na raziskave in izkušnje uporabnikov montiranje pametnih termostatov izboljša udobje bivanja in omogoča tudi do 30-% prihranek pri stroških ogrevanja. Ta, čeprav majhna in na prvi pogled neopazna naprava, je temelj vsakega doma, ki si prizadeva za višjo kakovost bivanja. (1)

Kaj vse omogočajo pametni termostati

Pametni termostati delujejo na preprostem, a učinkovitem principu – zaznavajo temperaturo v prostoru in samodejno uravnavajo ogrevalne ali hladilne sisteme za dosego želene temperature. Naprednejši modeli omogočajo daljinsko upravljanje prek mobilnih aplikacij, kar pomeni, da lahko prilagajate temperaturo svojega doma od kjerkoli, kar je še posebej priročno, ko nismo doma. Tako lahko, na primer, na poti domov iz službe nastavite želeno temperaturo in pridete v že ogreto hišo. Več o pametnih tehnologijah →

pametni-termostat-omogoca-udobje
Montiranje pametnega termostata omogoča programiranje urnikov ogrevanja, ki se prilagajajo vašim dnevnim in tedenskim rutinam ter tako preko večje energetske učinkovitosti omogočajo visoke prihranke.

Pametni termostati prihranijo energijo in denar

Z vidika energetske učinkovitosti je motnaža pametnih termostatov ena izmed najučinkovitejših rešitev. Regulacija s termostati namreč omogoča, da se ogrevanje aktivira samo, ko je to potrebno, in se izključi, ko optimalna temperatura prostora ni več potrebna. To zmanjšuje nepotrebno porabo energije in hkrati znižuje emisije ogljikovega dioksida, s čimer prispevamo k bolj trajnostnemu okolju. V naslednjem poglavju bomo podrobneje raziskali, kako poteka montiranje pametnih termostatov in kako jih povežemo z različnimi ogrevalnimi sistemi. (2)

Kakšne termostate poznamo in kako izbrati pravega?

Pri izbiri pravega termostata za svoj dom morate upoštevati specifike ogrevalnega sistema in kakšne so vaše individualne želje. Vsaka vrsta termostata ima svoje prednosti in je prilagojena določenemu načinu ogrevanja ali hlajenja. V nadaljevanju bomo raziskali, kateri termostati so najbolj primerni za klimatske naprave, IR panele in toplotne črpalke.

Termostati za klimatske naprave

Termostati za klimatske naprave omogočajo natančno uravnavanje temperature v vročih poletnih mesecih. Svetujemo montiranje sodobnih modelov pametnih termostatov, ki omogočajo programiranje in daljinsko upravljanje, kar pripomore k racionalni uporabi energije za hlajenje.

Glede na raziskave lahko pravilno nastavljen termostat zmanjša porabo energije pri hlajenju za približno 10 % do 30 %​​.

montiranje-termostata-klimatska-naprava
Termostati za klimatske naprave imajo funkcije, kot so časovno programiranje in daljinsko upravljanje, kar vam omogoča, da svoj prostor ohladite, še preden pridete domov. Kako izbrati najboljšega monterja klimatskih naprav?

Pametni termostati za IR panele

Pri infrardečem ogrevanju je ključna natančna regulacija temperature. Termostati za IR panele omogočajo fino nastavitev, ki je potrebna za učinkovito in ekonomično ogrevanje. Montiranje pametnih termostatov za infrardeče panele zmanjša porabo energije za ogrevanje do 15 %, hkrati pa zagotovi enakomerno in prijetno toploto v vaših bivalnih prostorih.

Montiranje termostata za toplotno črpalko

Toplotne črpalke so ena izmed najučinkovitejših metod ogrevanja, a brez pravega termostata ne morejo doseči svojega polnega potenciala. Pametni termostati za toplotne črpalke omogočajo prilagajanje temperature glede na zunanje pogoje, kar poveča učinkovitost sistema vsaj za 30 %. Govorimo o kar konkretnem znižanju vaše povprečne mesečne porabe električne energije.

Praktični nasveti za izbiro, nakup in montiranje termostata

Izbira pravega termostata je odvisna od tega, kakšno vrsto ogrevalnega ali hladilnega sistema imate. Pred izbiro se dobro informirajte in upoštevajte ne le tehnične specifikacije, ampak tudi svoje osebne potrebe in življenjski slog. Za celovit pregled različnih vrst termostatov in najnovejših modelov, obiščite spletno trgovino Panheat, kjer boste našli široko izbiro termostatov, ki bodo ustrezali vašim potrebam in željam.

Kako poteka montiranje pametnega termostata

Montiranje pametnega termostata? Za optimalne rezultate in varnost je pogosto najbolje, da to opravi strokovnjak. V podjetju Panheat Panmont imamo usposobljene monterje, ki poskrbijo za strokovno namestitev.

montiranje-pametnega-termostata-doma
Če se boste vseeno odločili za samostojno montiranje, si oglejte ključne korake namestitve predstavljene spodaj.

Montiranje termostata v nekaj preprostih korakih

  1. Izberite ustrezen pametni termostat: Prvi korak je, da preverite, ali je izbrani termostat združljiv z vašim ogrevalnim sistemom. Različni termostati so kompatibilni z različnimi sistemi ogrevanja, kot so plinsko ogrevanje, kurilno olje, pelete, drva, toplotne črpalke, solarni sistemi in IR-paneli.
  2. Pripravite orodje in material: Za montiranje boste potrebovali osnovna orodja, kot so izvijači, in morda električni vrtalnik, odvisno od vrste stene in modela termostata.
  3. Izklopite elektriko: Pred začetkom montiranja vedno izklopite elektriko.
  4. Odstranite obstoječi termostat (če je potrebno): Če že imate nameščen termostat, ga previdno odstranite, pri tem pa bodite pozorni na povezave in ožičenje.
  5. Namestite novi termostat: Sledite navodilom proizvajalca za pritrditev osnovne plošče na steno in povezavo ožičenja.
  6. Povežite termostat z ogrevanjem: Po montiranju termostat povežite s svojim ogrevalnim sistemom. Večina pametnih termostatov omogoča enostavno brezžično povezavo.
  7. Nastavite in preizkusite termostat: Nastavite želeno temperaturo in preizkusite delovanje termostata. (3)

Nastavitve pametnega termostata za maksimalno učinkovitost

Če želite doseči kar najvišjo energetsko učinkovitost, morate pametni termostat tudi pravilno nastaviti. Na primer, nastavitev termostata na nižjo temperaturo med vašo odsotnostjo ali ponoči zmanjša porabo energije za 10 %. Termostat nastavite na temperaturo, ki je udobna, a ni previsoka. Vsako znižanje za 1 °C pomeni do 6 % prihranka energije.

Pametni termostati ponujajo tudi možnost učenja vaših navad in samodejnega prilagajanja temperatur glede na vaš urnik. To pomeni, da se termostat samodejno prilagodi, ko zazna vašo prisotnost ali odsotnost v domu, kar optimizira porabo energije ne da bi to vplivalo na vaše udobje.

VIR (1) – Smart Cocoon
VIR (2) – Focus Energy
VIR (3) – Shepherd’s