kam postaviti toplotno črpalko prikazna

Kam postaviti toplotno črpalko – 6 odličnih nasvetov

Kupci nas pogosto sprašujejo, kam postaviti toplotno črpalko, da bo najbolj optimalno. Morda bi si mislili, da ni tako pomembno, a postavitvi zunanje enote morate nameniti kar nekaj razmisleka. Tukaj ne gre le za hrup, postavitev toplotne črpalke namreč vpliva tudi na njeno delovanje, izkoristek in življenjsko dobo. Ne moremo se odločiti namesto vas, pripravili pa smo šest nasvetov, s katerimi boste brez dvoma izbrali najboljšo lokacijo.

Ali je sploh pomembno, kam postaviti toplotno črpalko

Če želite, da deluje optimalno in da ne bo moteča za vas ali vaše sosede, morate dobro pretehtati, kam postaviti toplotno črpalko. Lokacija je ključna, če želite povečati njeno učinkovitost in življenjsko dobo. Postavitev neposredno vpliva na bivalno udobje in prihranke energije, zato odločitve ne podcenjujte.

Shema montaže toplotne črpalke z zunanjo in notranjo enoto. Slika vir 1

Ne podcenjujte vpliva lokacije toplotne črpalke

  • UČINKOVITOST: Primerna lokacija zagotavlja neoviran pretok zraka do zunanje enote, kar poveča izkoristek toplote iz zunanjega zraka. Druga stvar pa je ta, da z manjšo oddaljenostjo od notranje enote zmanjšamo toplotne izgube.

  • ŽIVLJENJSKA DOBA: Če dobro razmislite o tem, kam postaviti toplotno črpalko, lahko preprečite poškodbe, ki bi nastale zaradi vremenskih razmer in tako podaljšate življenjsko dobo.

  • VZDRŽEVANJE: Toplotna črpalka mora biti postavljena tako, da je enostavno dostopna za vsakoletne servise in morebitno diagnostiko ter popravila.

  • HRUP: Toplotne črpalke sicer niso zelo glasne, vseeno pa v zunanji enoti deluje kompresor, ki ga boste slišali. Tako vi kot vaši sosedje. Pazite na oddaljenost od spalnih prostorov, pisarn in sosedov, saj nihče ne želi poslušati motečega brnenja.

ESTETIKA: Morda ne toliko pomemben dejavnik, pa vendar. Ko se boste odločali, kam postaviti toplotno črpalko, upoštevajte tudi estetski videz zunanjosti hiše. Poskušajte uravnotežiti vizualni izgled z učinkovito funkcijo toplotne črpalke.

Kaj upoštevati pri izbiri lokacije za zunanjo enoto toplotne črpalke

Verjetno ste ogromno časa namenili razmisleku, kam boste postaviti notranjo enoto. Toliko časa bi morali nameniti tudi zunanji enoti. Na primernost lokacije vpliva več dejavnikov, in če boste upoštevali vse naštete, vam bo prihranjenih veliko neprijetnosti. Preberite si nekaj osnovnih načel, ki jih morate upoštevati, ko se odločate, kam postaviti toplotno črpalko. Če ste v dvomih, se obrnite na Panmont za svetovanje.

1. Kam postaviti toplotno črpalko glede na oddaljenost od hiše

Skoraj vedno priporočamo, da zunanjo enoto namestite neposredno na temelje pred hišo in ne predaleč. Če boste toplotno črpalko preveč oddaljili od hiše, boste potrebovali daljšo napeljavo, kar je dražje. Še bolj pomembno pa je to, da boste imeli večje toplotne izgube, do katerih pride ob prenosu toplega zraka iz zunanje enote v notranjost. Maksimalna razdalja med zunanjo in notranjo enoto je deset metrov. (2)

Če boste toplotno črpalko postavili v kot, kjer bo omejena z dvema stenama, morate poskrbeti, da bo okrog enote dovolj prostora za prost pretok zraka.

2. Ali je pomembna oddaljenost od sosedov?

Najbolj idealno je, če lahko zunanjo enoto usmerite proti nenaseljenim območjem, na primer proti gozdu, cesti ali travniku. Kam postaviti toplotno črpalko, če te možnosti nimate? Od najbližjega soseda naj bo oddaljena vsaj tri metre. Če tudi to predstavlja težavo, morate poskrbeti za ustrezno zaščito z zelenjem ali ograjo proti hrupu.

3. Kam postaviti toplotno črpalko – hrup

Če je mogoče, zunanje enote ne namestite neposredno pred ali pod okno spalnice, otroške sobe ali pisarne. Hrup vas čez dan morda ne bo motil, vsekakor pa vam bo ponoči krajšal spanec, če hiša ni izredno dobro zvočno izolirana. Sodobne toplotne črpalke so sicer izredno tihe, ampak saj veste, da vas sredi noči lahko zmoti že najmanjše brnenje.

Če se boste poleti hladili s klimatsko, preberite priročnik za montažo klimatske naprave in kam namestiti klimatsko napravo, da bo najbolj učinkovita.

4. Pazite na dostopnost in pretok zraka

Zelo pomembno je, da ima toplotna črpalka neoviran pretok zraka, kar pomeni, da pustite dovolj prostora prednjo in zanjo. Zunanja enota na eni strani zrak vsrkava, na drugi strani pa izpihuje. Zrak, ki ga izpihuje, je zelo hladen in lahko v zimskih mesecih povzroči nabiranje ledu. Kam postaviti toplotno črpalko? Tako, da je odzračevalni del obrnjen stran od terase, stene ali dovoza do hiše. (3)

5. Zaščita pred vremenom in vetrom

V Sloveniji morda nimamo ekstremnih vremenskih razmer, pa vendar smo deležni snega, toče, zmrzali, obilnega dežja, poplav in močnih vetrov. Ne podcenjujte vpliva vremenskih pojavov in toplotno črpalko vsaj delno zaščitite pred vremenom.

Dobro se je izogniti lokacijam, kjer močno piha. Veter sicer ne poškoduje toplotne črpalke, vsekakor pa omejuje njeno delovanje in zmanjša sposobnost ogrevanja. Če veter piha v nasprotni smeri, kot se vrti ventilator, se zniža pretok zraka, kar zmanjša učinkovitost toplotne črpalke. Če veter piha v isti smeri, potem ne vpliva na delovanje. Kam postaviti toplotno črpalko? Vsekakor v zavetrje, le tako bo vedno delovala optimalno.

Večina toplotnih črpalk zrak voda deluje najbolje, če niso na neposredni sončni svetlobi. Žgoče sonce zmanjša učinkovitost enota tako pri ogrevanju kot pri hlajenju. Poskrbite, da bo toplotna črpalka na direktnem soncu le krajši del dneva. (3)

6. Ustrezni temelji in odvod kondenza

Ko se boste odločili za lokacijo, kam postaviti toplotno črpalko, ne pozabite na ustrezne temelje. Zunanjo enoto je najboljše postaviti na raven betonski podstavek, debeline vsaj deset centimetrov. Kondenzat, ki ga proizvede naprava, bo tako prosto odtekal, s čimer se izognete zmrzovanju zunanje enote. Ne pozabite urediti ustrezne drenaže.

VIR (1) – Aircal
VIR (2) – Heat Different
VIR (3) – Home Building
VIR (4) – Source Heat Pump