monterji toplotnih črpalk prikazna

Kako se odločiti med različnimi monterji toplotnih črpalk?

Razmišljate o namestitvi toplotne črpalke v svoj novi (ali obstoječi) dom? Ne veste, kako izbrati tistega najboljšega med monterji toplotnih črpalk? V poplavi podjetij, ki ponujajo namestitev, je to lahko res zahtevna naloga.

Brez skrbi, za vas smo raziskali, kje začeti iskanje, katere licence in vpise v register morate preveriti, vprašanja, ki jih morate zastaviti, in pogoste napake, ki se jim morate izogniti.

monterji toplotnih črpalk zunanja enota
Ste vedeli, da je izbira pravega monterja ključna za dolgo življenjsko dobo in učinkovitost toplotne črpalke?

Kaj se zgodi, če za montažo toplotne črpalke izberem neusposobljenega monterja?

Namestitev toplotne črpalke je zapleten postopek, ki od monterja zahteva specializirano znanje in kar nekaj tehničnih veščin. Če med monterji izberete napačnega, vaša toplotna črpalka ne bo delovala optimalno …

Poraba se bo razlikovala od deklarirane, vaši računi za elektriko bodo višji in morebitne okvare pogostejše.

monterji toplotnih črpalk pravilna vgradnja
Dober monter bo poskrbel, da bo toplotna črpalka pravilno nameščena in optimizirana za posebne potrebe vašega doma, kar bo zagotovilo ne le največjo učinkovitost, temveč tudi dolgo življenjsko dobo – saj ciljamo na več kot 25 let, kajne?

Kje začeti in kaj iskati, ko se odločate med monterji toplotnih črpalk?

Raziščite vse ponudnike montaž toplotnih črpalk v svoji bližini:
Na spletu poiščite lokalne ponudnike in preberite mnenja preteklih strank, katerim so vgradili toplotno črpalko. Naredite ožji izbor med monterji toplotnih črpalk, ki dokazano opravljajo kakovostno delo in imajo veliko zadovoljnih strank.

Bodite pozorni na spletno stran in pristnost:
Profesionalna in informativna spletna stran vam pokaže, da je podjetje ponosno na svoje delo in da je zavezano zagotavljanju najboljših možnih storitev. Poiščite informacije o njihovih izkušnjah, licencah in garancijah ter mnenja strank.

Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo:
Je vaš sosed, prijatelj, ali morda kdo izmed družinskih članov, pred kratkim namestil novo toplotno črpalko? Za nasvet in priporočilo najprej vprašajte njega!

Preverite licenco in vpis v register

Licence in opravljena usposabljanja so pomembni pokazatelji strokovnega znanja in profesionalnosti podjetja. V praksi to pomeni, da so monterji toplotnih črpalk pooblaščeni za opravljanje del na področju ogrevanja in hlajenja, kar od njih zahteva tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

Monterji toplotnih črpalk morajo imeti opravljeno strokovno usposabljanje

Monterji toplotnih črpalk v Sloveniji se morajo vključiti v program usposabljanja Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Gre za preizkus strokovne usposobljenosti, ki obsega teoretični in praktični del ter izpit za izvajanje dejavnosti na opremi, ki vsebuje fluorirane toplogredne pline, ali ozonu škodljive snovi. (1)

Po veljavni zakonodaji morajo imeti monterji toplotnih črpalk, ki se ukvarjajo z namestitvijo, vzdrževanjem ali servisiranjem, opravljen izpit! (2)

Monterji toplotnih črpalk morajo biti vpisani na seznam serviserjev in v register pooblaščenih podjetij

Monterji toplotnih črpalk morajo biti vpisani na SEZNAM SERVISERJEV, ki je javno objavljen na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor. Spričevala za uvrstitev na seznam nimajo omejene veljavnosti.

Ponudnik, ki ga boste izbrali, mora biti vpisan na SEZNAM POOBLAŠČENIH PODJETIJ, ki je prav tako javno objavljen na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

monterji toplotnih črpalk licence
Oba seznama z monterji toplotnih črpalk vodi Ministrstvo za okolje in prostor v skladu z Uredbo o uporabi fluoriranih toplogrednih plinov in ozonu škodljivih snovi (Ur.l.RS 60/16). (3)

Vprašanja, ki jih morate monterju obvezno zastaviti

Vaš izbor ponudnikov je zožen, sedaj je čas, da jih kontaktirate in jim postavite pomembna vprašanja:

 • Kakšne izkušnje imate z vgradnjo toplotnih črpalk?
 • Ali imate licenco in ste zavarovani? (ne pozabite na seznam pooblaščenih podjetij)
 • So strokovno usposobljeni tudi vaši monterji? (ne pozabite na seznam serviserjev)
 • Ali lahko predložite mnenja prejšnjih strank?
 • Ali za svoje delo nudite garancijo?
 • Katere znamke toplotnih črpalk nameščate?


Profesionalen ponudnik vam bo z veseljem odgovoril na vsa vprašanja, saj razume, da je to pomembna odločitev, ki mora biti utemeljena na podlagi strokovnih informacij.

monterji toplotnih črpalk vprašanja

Pogoste napake, ki se jim raje izognite!

Če boste izbrali nestrokovnega ponudnika, vam to lahko povzroči več težav in stroškov, kot si na prvi pogled morda mislite. Običajno ravno v zimskih mesecih, ko ogrevanje najbolj potrebujete.

Ko izbirate med monterji toplotnih črpalk, se izognite naslednjim napakam:

 1. Izberete ponudnika z najnižjo ceno, ne da bi upoštevali kakovost dela.
 2. Ne preverite licenc, vpisov v register in zavarovanja.
 3. Ne povprašate po referencah in ne preberete mnenj preteklih strank.
 4. Izberete monterja, ki nima izkušenj s toplotnimi črpalkami, ampak ga “poznate”.
 5. Niste raziskali pogojev garancije.

Izbira pravega med monterji toplotnih črpalk je naložba v prihodnost

Odločitev za nakup in montažo toplotne črpalke ni tako preprosta – stroški so visoki, posledice nepravilne vgradnje pa velike.

Z izbiro dobrega monterja ste lahko prepričani, da se boste odločili za pravo vrsto toplotne črpalke, ki bo delovala učinkovito in bo optimizirana za posebne potrebe vašega doma. Skrbno primerjajte ponudbe različnih izvajalcev in se prepričajte, da boste za kakovostno delo dobili pošteno ceno. Ne pozabite povprašati o garanciji proizvajalca in morebitni podaljšani garanciji.

Uživajte v prednostih dobro nameščene toplotne črpalke še vrsto let.

VIR (1) – OZS
VIR (2) – SPOT
VIR (3) – GOV.SI

1 thought on “Kako se odločiti med različnimi monterji toplotnih črpalk?”

 1. Pingback: Montaža sončne elektrarne - kaj gre lahko narobe? 2023

Comments are closed.