montaža lokalnega rekuperatorja prikazna

Montaža lokalnega rekuperatorja poskrbi za učinkovito prezračevanje

Kaj je najbolj učinkovit način za boj proti vlagi, plesni in slabemu zraku v prostoru? Vsekakor montaža lokalnega rekuperatorja, ki poskrbi za optimalno prezračevanje vaše hiše, stanovanja, kopalnice, delavnice ali mansarde. Če primerjamo s centralnim sistemom prezračevanja, je montaža lokalnega rekuperatorja cenovno ugodna rešitev, hkrati pa ga je preprosto vgraditi v vse objekte, tudi v starejše.

montaža lokalnega rekuperatorja ventilator
Lokalni prezračevalni sistemi v vaš dom nenehno dovajajo svež, čist in dišeč zrak. Delujejo tako ponoči kot podnevi in sploh ne potrebujejo vaše pomoči. Montaža lokalnega rekuperatorja blagodejno vpliva na vaše zdravje, odstranjuje neprijetne vonjave in onesnaževala ter poskrbi za optimalno vlažnost v prostorih. (1)

Centralni prezračevalni sistem ali montaža lokalnega rekuperatorja?

Centralni in lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo imata isti namen, saj zagotavljata svež zrak v prostoru in hkrati vračata toploto iz odpadnega zraka. Oba sistema dovajata filtriran zrak in skrbita za optimalno vlažnost prostorov. Montaža lokalnega rekuperatorja pa se od centralnega prezračevalnega sistema razlikuje kar v nekaj točkah …

Centralni prezračevalni sistem

Centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo je sistem, ki služi celotni hiši ali stanovanju in je običajno nameščen v kurilnici ali v kleti. Svež zrak po sistemu cevi prihaja v prostor, izrabljen zrak pa potuje v zunanjost. Centralni prezračevalni sistemi so dražji za vgradnjo in vzdrževanje, vendar so učinkovitejši in zagotavljajo boljšo kakovost zraka v vseh prostorih vašega doma. Naj poudarimo, da je centralni prezračevalni sistem bolj primeren za hiše in novogradnje, saj je potrebno napeljati celoten sistem kanalov in cevi.

Montaža lokalnega rekuperatorja

Montaža lokalnega rekuperatorja je namenjena le določenemu prostoru, na primer prezračevanju kopalnice ali prezračevanju delavnice. Enota lokalnega prezračevalnega sistema je običajno nameščena neposredno v prostoru, ki ga prezračuje, za povezavo z zunanjostjo pa uporablja odprtino v zunanji steni stavbe ali odprtino ob okenskem okviru. Montaža lokalnega rekuperatorja je cenejša, tudi vzdrževanje ni tako drago kot pri centralnem sistemu prezračevanja. Treba pa se je zavedati, da lokalni rekuperatorji ne prezračujejo tako učinkovito kot centralni prezračevalni sistemi.

montaža lokalnega rekuperatorja enota

Kako se odločiti med centralnim in lokalnim prezračevalnim sistemom?

Če po zgornjem opisu še niste prepričani, ali je za vas bolj primeren centralni prezračevalni sistem ali montaža lokalnega rekuperatorja, potem si zastavite naslednja vprašanja:

  • Želite prezračevati hišo ali stanovanje?
  • Želite prezračevati le določen prostor, na primer kopalnico, kuhinjo ali klet?
  • Kakšna je velikost vašega doma in razporeditev prostorov?
  • Kakšen je vaš zgornji znesek, ki ga lahko investirate v prezračevalni sistem?

Pred odločitvijo se posvetujte s strokovnjaki za montažo prezračevalnih sistemov, ki vam bodo svetovali glede izbire in pripravili načrt za optimalno prezračevanje.

Obvezno branje: Kako izbrati najboljšega monterja?

Kako deluje lokalni rekuperator?

Notranja enota je opremljena z avtomatskimi zaklopkami. Med delovanjem ventilatorja so avtomatske zaklopke odprte ter neovirano prepuščajo zrak skozi ventilator. V primeru daljše prekinitve delovanja ventilatorja se zračni jašek zapre.

Lokalni rekuperator ima dve funkciji:

Ventilacijo, kjer ventilator deluje v odvodnem ali v dovodnem načinu. Po potrebi lahko pretok zraka in uravnavanje vlage nastavljate sami.

Regeneracijo, kjer ventilator deluje v reverzibilnem načinu z rekuperacijo vlage in toplote.

Delovanje lokalnega rekuperatorja:

V prvem koraku topel izrabljen zrak teče skozi izmenjevalnik toplote in ga segreje ter navlaži. Prenese se kar do 97 % toplotne energije. V drugem koraku svež zunanji zrak priteče do izmenjevalnika toplote, kjer absorbira zbrano vlago in se segreje na sobno temperaturo. Po približno 70 sekundah se keramični izmenjevalnik toplote ohladi, ventilator spremeni smer delovanja in oba koraka se ponovita.

Zgradba lokalnega rekuperatorja

montaža lokalnega rekuperatorja zgradba
Enota lokalnega prezračevalnega sistema je zgrajena iz dveh dekorativnih plošč, gumbov za upravljanje, keramičnega toplotnega izmenjevalca, G3 filtrov, zvočne izolacije in plastične cevi.

Kako poteka montaža lokalnega rekuperatorja?

Enota lokalnega rekuperatorja se vgradi skozi zunanjo steno objekta.

  1. Monterji v zunanji zid izvrtajo luknjo premera 18 cm in razporedijo potrebne kable.
  2. V naslednjem koraku namestijo zračni jašek in zapolnijo režo z montažno peno.
  3. Na notranjo stran namestijo glavno ploščo notranje enote in usmerijo napajalni kabel na zunanjo stran.
  4. Nato priključijo električni in signalni kabel ter v zračni jašek vstavijo vložek.
  5. V zadnjem koraku namestijo še zunanjo enoto in montaža lokalnega rekuperatorja je zaključena. (3)

Montaža lokalnega rekuperatorja je bolj preprosta kot montaža centralnega sistema, vseeno pa zahteva veliko znanja in tehničnih spretnosti, če želite doseči optimalno prezračevanje. Odsvetujemo, da se vgradnje lokalnega rekuperatorja lotite sami. Projekt se verjetno ne bo končal uspešno in glede na visoko investicijo, boste na koncu zgolj razočarani. Sami se morda lahko lotite montaže klimatske naprave.

montaža lokalnega rekuperatorja wifi povezava
Montaža lokalnih rekuperatorjev ponuja tudi medsebojno povezavo več enot skupaj. Upravljanje je omogočeno žično ali brezžično z daljinskim upravljalnikom. Za več informacij se obrnite na strokovnjake prezračevalnih sistemov.

VIR (1) – Envirovent
VIR (2) – Wikipedija
VIR (3) – Blauberg Ventilatoren