montaža sončne elektrarne prikazna

Montaža sončne elektrarne – kaj gre lahko narobe?

Pri Panmont smo specializirani za montaže in popravila sončnih elektrarn. Opravili smo že več kot 600 svetovanj in postavili več kot 120 elektrarn. Neradi se hvalimo, vendar je montaža sončne elektrarne res nekaj, kar nam gre dobro od rok. S tem pa želimo povedati le to, da smo videli že marsikaj, kar gre lahko narobe.

Ne glede na to, ali se boste postavitve lotili sami ali boste delo zaupali pooblaščenim strokovnjakom, priporočamo, da preberete članek.

Montaža sončne elektrarne je velika naložba, zato naloge ne smete jemati zlahka, saj ne gre za preprost “DIY” projekt. Sončna elektrarna prinaša ogromno koristi tako za vas kot za okolje, in če želite, da vam služi še naslednjih 30 let, potem mora biti montaža sončne elektrarne izvedena kakovostno in brez napak.

Ne podcenjujte svoje energetske porabe in razmislite o prihodnosti

Večina si želi, da bi bili začetni stroški, ki jih prinaša montaža sončne elektrarne, kar najmanjši. Zgodi se, da stranke v želji po prihranku stroškov niso odkrite glede svojih potreb po energiji. Ker želijo zmanjšati količino potrebnih (dragih) solarnih panelov, navedejo prenizko številko in si s tem naredijo medvedjo uslugo. Kmalu zatem se poraba električne energije v njihovem domu poveča … in montaža sončne elektrarne se zaključi z nakupom dodatnih solarnih panelov.

Preberite, kako določiti optimalno velikost sončne elektrarne.

Postavitev dodatnih solarnih panelov, ko je montaža sončne elektrarne že zaključena, je veliko dražje, kot pa če bi že v prvem poskusu določili optimalno moč, ki jo boste potrebovali. (1)

Kako montaža sončne elektrarne vpliva na zvišanje porabe elektrike

Prva varianta je začetno navdušenje nad sončno energijo. Montaža sončne elektrarne je bila uspešno zaključena, stranka pa svojo elektriko sedaj dojema kot “brezplačno” in jo troši vsenaokrog. Pazite, da se to ne zgodi tudi vam.

Druga varianta je še bolj očitna. Živimo v letu 2023, kjer nas tehnološke inovacije spremljajo na vsakem koraku. Tehnološke inovacije, ki seveda za svoje delovanje potrebujejo elektriko. Slej ali prej boste zamenjali svoj stari ogrevalni sistem z novejšim, le kaj boste kupili? Toplotno črpalko, kaj pa drugega. In seveda zraven spada tudi nov prezračevalni sistem. Ali pa boste morda svoj ne-ekološki avtomobil zamenjali za električnega. Vidite, kam pes taco moli? Zato vam polagamo na srce, ko je na tapeti montaža sončne elektrarne, dobro razmislite o svoji prihodnosti vsaj za naslednjih 20 let.

Montaža sončne elektrarne na dotrajano streho

Streha je eden najpomembnejših elementov, ko govorimo o postavitvi sončne elektrarne, ki pa je pogosto spregledana. Če je do konca življenjske dobe strehe manj kot 10 let, razmislite o njeni zamenjavi kljub visokim stroškom.

Zakaj montaža sončne elektrarne na dotrajano streho ni dobra ideja?

  • Številne stanovanjske strehe ne prenesejo teže solarnih panelov, saj niso zasnovane za tako velike obremenitve.
  • Montaža sončne elektrarne lahko poškoduje že tako dotrajano streho.
  • Pri montaži pogosto naredimo več prebojev čez streho, kar škodi njeni strukturni celovitosti. (2)

Montaža sončne elektrarne, kjer ni dovolj sonca

Ne govorimo toliko o tem, ali živite na primorskem ali v Ljubljani, ampak da bo morda treba obrezati ali posekati nekaj dreves okoli hiše. Namestitev panelov v senco namreč ni dobra ideja, četudi vam sečnja ne diši. Težava namreč ne bo le pri panelu, ki je zasenčen …

Večina ljudi se ne zaveda, da so solarni paneli nameščeni zaporedno, kar pomeni, da en zasenčen panel vpliva na delovanje celotne sončne elektrarne. (3)

Če se boste postavitve lotili sami, nikar brez pomoči

Montaža sončne elektrarne ni preprosta, vendar jo lahko izvedete tudi sami. Vsekakor pa morate prebrati članek: Solarni paneli – jih lahko namestimo sami?

Ne moremo pa dovolj poudariti, da montaža sončne elektrarne ni delo za eno osebo. Ne glede na to, kako spretni ste, tega ne morete opraviti popolnoma sami. Naše ekipe štejejo po več usposobljenih strokovnjakov, ki točno vedo, kaj delajo in projekt zaključijo v 8 urah. Če se boste postavitve lotili sami, to za vas pomeni vsaj teden dni dela. Da ne omenjamo, kaj vse lahko gre narobe, saj imate samo 1 par rok.

Vseeno pa priporočamo, da montažo prepustite strokovnjakom za sončne elektrarne. Izberite izvajalca, ki vas bo spremljal skozi celoten postopek odločitve in nakupa, pa tudi, ko bo montaža sončne elektrarne zaključena.

Preberite še: 6 nasvetov, kako izbrati pravega izvajalca.

Uredite subvencijo Eko sklada, ki ni zanemarljiva

Ste vedeli, da Eko sklad letos prvič podeljuje subvencije tudi za sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom?

  • Če se boste odločili za možnost sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom, znaša višina subvencije 500 EUR za 1 kW inštalirane moči elektrarne, vendar ne več kot 25 % stroškov naložbe.
  • Če se boste odločili za možnost sončne elektrarne brez baterijskega hranilnika, znaša višina subvencije 50 EUR za 1 kW inštalirane moči elektrarne, vendar ne več kot 25 % stroškov naložbe. (4)
Subvencije bodo dodeljene tistim, ki so sončno elektrarno postavili od vključno 1. 3. 2022 dalje. Elektrarna mora ob oddajo vloge že obratovati. Subvencija bo izplačana v 60 dneh po dokončnosti odločbe.

VIR (1) – Rocket Solar
VIR (2) – S.E.G.
VIR (3) – SolarGraf
VIR (4) – Eko sklad

3 thoughts on “Montaža sončne elektrarne – kaj gre lahko narobe?”

  1. Pingback: Sončna elektrarna na ključ je optimalna rešitev | 2023

  2. Pingback: Solarni razsmernik je temelj vsake sončne elektrarne

  3. Pingback: Sončna elektrarna izračun velikosti - praktični primer

Comments are closed.